gemeente
thema
categorie

verwijder filters

Kreatieve Multimodale ondernemers (KMO) ruimte

Gent, Ondernemerschap, EFRO
Als onderdeel van het Voka kantoor in Gent creëert dit project een laagdrempelige multifunctionele ruimte voor de kmo. De ruimte biedt een aantal faciliterende diensten zoals ruimtes voor brainstormsessies, meetings, seminaries, ad hoc desks, een communicatieruimte uitgerust met interactieve white boards, video conferentie ... Ondernemers kunnen gratis of tegen een laag tarief gebruik maken van deze multimodale ruimte. De KMO ruimte bevindt zich in het centrum van Gent, dus vlot bereikbaar. Ideaal dus om een (t)huis van de Vlaamse ondernemer te zijn.

Lammerstraat 18, Gent, België

Openingsuren

Geen toegang, enkel te bezichtigen van buitenaf

Contact

Sint-Eligiuskerk Maarkedal

Maarkedal, Cultuur, PDPO/LEADER
Dit project houdt de laatste fase in van de metamorfose van de Sint-Eligiuskerk in Maarkedal tot een volwaardig cultureel centrum, met behoud van de religieuze hoofdfunctie. In deze fase zijn schilderwerken en de aankoop van concertstoelen en een concertpodium aan de orde.

Maarkeweg, Maarkedal, België

Openingsuren

Contact

Seniorenrestaurant rusthuis “Huize Roborst”

Zwalm, Welzijn, PDPO/LEADER
Rusthuis "Huize Roborst" in Zwalm bouwt zijn cafetaria om tot een seniorenrestaurant dat voor iedereen toegankelijk wordt. Daarnaast worden ook de aangepaste badkamers ter beschikking gesteld aan thuiszorgdiensten. Door samenwerking met het OCMW van Zwalm en het vrijwilligersvervoer van de verschillende mutualiteiten zal het vervoer naar het rusthuis geen obstakel meer vormen.

Kloosterstraat 1, Zwalm, België

Openingsuren

Contact

Lezen in de Lente

Herzele, Cultuur, PDPO/LEADER
Het literair project Lezen in de Lente is de regionale vertolking door vzw 't Uilekot van de Literaire Lente die jaarlijks in april georganiseerd wordt in Vlaanderen. Lezen in de Lente wil verder uitgroeien tot een regionale manifestatie, waarbij literaire auteurslezingen en confrontaties omkaderd worden door permantente tentoonstellingen, workshops, muziekhappenings ... Lezen in de Lente wil van dit project gebruikmaken om een toeristische troef te worden door het aanbieden van literaire arrangementen en een partnerschap met horecazaken die het programma willen promoten.

Groenlaan 39, Herzele, België

Openingsuren

Geen toegang, enkel te bezichtigen van buitenaf

Contact

Het verblijfscentrum “het Moerashuis”

Oudenaarde, Plattelandsontwikkeling, PDPO/LEADER
Het project wenst jongeren en ouderen in contact te brengen met het platteland en dan vooral met de landbouw. Via gerichte bezoeken aan boerderijen wordt aangetoond wat boerderijen te bieden hebben op vlak van voeding zoals fruit, vlees, groenten en melkproducten. Aan de hand van deze streekeigen producten leren de deelnemers dan ook hoe ze die zaken moeten bereiden. Ze krijgen er interactieve kooklessen, waarna ze zelf kunnen proeven van de nieuwe gerechten. Via "gezonde voedingsklassen" wordt aan scholen een geïntegreerde werkweek aangeboden.

Donkstraat 50, Oudenaarde, België

Openingsuren

Contact

Buurthuis Kruisstraat

Moerbeke, Plattelandsontwikkeling, PDPO/LEADER

Via dit project worden de leegstaande schoolgebouwen in de wijk Kruisstraat omgebouwd tot een echt buurthuis die functies zal vervullen die de leefbaarheid in de wijk verhogen: dienstverlening, ontmoeting, vrijwilligerswerk…

Weststraat, Moerbeke, België

Openingsuren

Contact

Het beeld van Zevergem

De Pinte, Cultuur, PDPO/LEADER
Het project omvatte een zoektocht naar het beeld dat de Zevergemnaren van zichzelf en van hun dorp hebben. De gemeente kocht een kunstwerk aan en gaf het een thuis in het centrum van Zevergem. Die gelegenheid werd aangegrepen om de bewoners te sensibiliseren omtrent de identiteit van hun dorp. De plaatsing van het kunstwerk had een belangrijke triggerfunctie om die zoektocht aan te vatten. De Zevergemnaar kon zich uitspreken over de identiteitskenmerken die hij of zij het meest passend vindt voor zijn of haar dorp.

Dorp 1, De Pinte, België

Openingsuren

Contact

Vissersdorp zonder haven op kindermaat

Assenede, toerisme, PDPO/LEADER
De gemeente Assenede wil met het bezoekerscentrum van Boekhoute via de creatie van twee figuurtjes, Peetje Girnaert en Garry Garnaal, het verhaal van een vissersdorp zonder haven vertalen naar kinderen. Via een educatief pakket nemen ze de jonge bezoekers mee op een reis door de wereld van de garnaalvisser en Boekhoute. Alsook wordt een erfgoedwandeling uitgewerkt worden langs ‘de drie havens van Boekhoute’.

Boekhoutedorp 3, Assenede, België

Openingsuren

gedurende het jaar: elke woensdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 16.30 uur, elke donderdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 16.30 uur, elke vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 15.30 uur.

Contact

“Waartoe de mens in staat is”, de reflectieruimte in Vinkt

Deinze, Erfgoed, PDPO/LEADER
In Vinkt en Meigem vonden enkele incidenten plaats gedurende de 18-Daagse Veldtocht. In vier dagen tijd kwamen in Vinkt en Meigem maar liefst 140 burgers om het leven. Daarvan werden 86 burgers door de Duitsers geëxecuteerd. 27 anderen stierven in de kerk van Meigem door een ontploffing. De reflectieruimte herdenkt de gebeurtenissen van de Meidagen van 1940. Het laat ons nadenken over het universele fenomeen van geweld als menselijke mogelijkheid: "Waartoe de mens in staat is".

Heerdweg 15, Deinze, België

Openingsuren

Alle dagen open van 10.00 tot 17.00 uur, behalve op maandag

Contact

Inrichten bezoekersruimte en weegbrug Sint-Laureins

Sint-Laureins, toerisme, PDPO/LEADER
De informatiesite “De Weegbrug” in Sint-Margriete herinnert de bezoeker aan het rijke landbouwverleden van deze gemeente. Het laadvlak van de vroegere weegbrug werd volledig vernieuwd en door de glasplaat kun je het weegmechanisme zien. In het voormalige weeghuis vind je tekst en uitleg bij het hoe en waarom van het wegen. Een leerrijke stop tijdens je fiets-of wandeltocht! Het verhaal van de weegbrug is mee opgenomen in een erfgoedvertelling ontwikkeld door Mondina vzw. Je wandelt doorheen de geschiedenis van de streek en de landbouw. De anekdotes en vele weetjes zijn gekaderd in de traditie van 4 generaties landbouw van de familie Noë. Een ervaren gids doet de rondgang.

Sint-Margrietestraat, Sint-Laureins, België

Openingsuren

Contact

Uitbouw en inrichting van een erfgoedhuis in Nazareth

Nazareth, Erfgoed, PDPO/LEADER
Het erfgoedhuis in Nazareth is het knooppunt van een dynamische erfgoedwerking in Nazareth en in de ruimere regio Schelde-Leie. In het erfgoedhuis zijn een werkruimte voor de erfgoedvrijwilliger, een archief- en een tentoonstellingsruimte.

Drapstraat 16, Nazareth, België

Openingsuren

Contact

Sierteeltmuseum Lochristi

Lochristi, toerisme, PDPO/LEADER
Het sierteeltmuseum Lochristi promoot als de sierteeltsector en toont op een boeiend en leerrijke wijze het historische en hedendaagse belang voor Lochristi en daarbuiten. Via een (al dan niet begeleide) wandeling door het leven van een aantal markante historische figuren maak je kennis met het ontstaan en de geschiedenis van de sierteelt en ontdek je het verrassende botanisch verhaal achter de voornaamste Lootse succesbloemen (Azalea’s, Begonia’s, Camellia’s en Orchideeën). Het museum, dat sinds de zomer van 2011 aan te treffen is op de prachtig vernieuwde site van de (oude) pastorie van Zaffelare, is ondergebracht op de eerste verdieping van de pastorie. Het is omringd door een indrukwekkende tuin die bezaaid ligt  met talloze planten- en bloemensoorten, glorietten, oude en nieuwe serres die tal van historische werktuigen herbergen, restanten van een middeleeuwse omwalling … en vormt middenin Zaffelaere-dorp een groene long van 6.500 m².

Zaffelare-Dorp 83, Lochristi, België

Openingsuren

Elk laatste volledige weekend van de maand (van maart t.e.m. november) op zaterdag van 13u tot 17u en op zondag van 10u tot 17u.

Contact

Een verhaal langs de stroom

Oudenaarde, toerisme, PDPO/LEADER
Toerisme Oudenaarde heeft een landelijke, toeristische route in de scheldevallei, grondgebied Oudenaarde en Zwalm, uitgewerkt met een permanente fiets- en wandelroute en een occasionele bootroute. Doelstelling is zowel de historische kernen als de natuurlijke en landelijke gebieden rond de Schelde aan elkaar te linken en (historisch) te duiden. Dat laatste gebeurt door middel van infoborden en GPS-technologie. Daarnaast is het de bedoeling het parcours van infrastructuur te voorzien en de staat van de voet- en fietspaden te optimaliseren.

Markt 1, Oudenaarde, België

Openingsuren

Contact

Inrichting Riekend Rustpunt Berlare

Berlare, toerisme, PDPO/LEADER
Met het project wil de Heem- en Oudheidkundige kring Berlare een extra rustpunt creëren voor de vele fietsers en wandelaars die de gemeente reeds rijk is. Daarnaast wil de Heem – en Oudkundige Kring Berlare een extra verhaal aanbieden rond mest en landbouw, dat stilletjes aan vergeten wordt. Inhoudelijk gaat het project over het mesttransport van de stad naar het platteland per schip en de mestverspreiding op het land. Bij dat alles wordt de terugkoppeling gemaakt naar de huidige werkwijze en milieumaatregelen in de landbouw (technieken) en gewone huishoudens (gescheiden rioleringsstelsel, waterzuivering, …).

Sluis 62, Berlare, België

Openingsuren

Contact

’t Schoolke in Welden

Oudenaarde, Plattelandsontwikkeling, PDPO/LEADER
Welden is een landelijke gemeente met een grote instroom van jonge gezinnen die aansluiting zoeken en vinden met het lokale gemeenschapsleven. Daarbij is nood aan voldoende en ruime infrastructuur. Het project beoogt de infrastructuur van "'t Schoolke", die al enkele jaren leegstaat, ter beschikking te stellen van de lokale gemeenschap. Een aantal harde en zachte investeringen zijn absoluut noodzakelijk. De werkgroep, bestaande uit lokale verenigingen en buren, zal ook activiteiten organiseren en initiatieven nemen ter bevordering van de integratie en samenhang van de dorpsgemeenschap.

Monseigneur Lambrechtstraat 112, Oudenaarde, België

Openingsuren

Geen toegang, enkel te bezichtigen van buitenaf

Contact

Zorgverblijf De Pupiter

Kluisbergen, Welzijn, PDPO/LEADER
Zorgverblijf De Pupiter is een uniek, comfortabel en aangepast zorgverblijf waar mensen van alle leeftijden die extra zorgen nodig hebben, op vakantie kunnen gaan. De Pupiter ligt in het hartje van de Vlaamse Ardennen, op de top van de Oude Kwaremont in het dorpje Kwaremont, een deelgemeente van Kluisbergen. Het uitzicht en de locatie behoren tot de aantrekkelijkste in Vlaanderen.

Keuzelingsstraat 8, Kluisbergen, België

Openingsuren

Contact

Herinrichting domein Kollebloem

Destelbergen, toerisme, PDPO/LEADER
Het domein Kollebloem werd heringericht in functie van zachte recreatie zoals wandelen, joggen, fit-o-meter, petanque en een bezoek aan een natuurlijk ingerichte speeltuin. Het gebied bevindt zich op de rand van het Gewestelijk RUP "Groot Stedelijk Gebied Gent" in het overgangsgebied tussen de stad en het platteland. Met de herwaardering van de Kollebloem wil het gemeentebestuur zoveel mogelijk inwoners een kwalitatieve en multifunctionele ontmoetingsplek bezorgen.

Leenstraat 18, Destelbergen, België

Openingsuren

Contact

Steenbakkers aan de Bovenschelde

Gavere, toerisme, PDPO/LEADER
In het kader van de plattelandsontwikkeling werd de evocatieve site Steenbakkers aan de Bovenschelde gerealiseerd. Die site van grensoverschrijdend belang moet een belangrijke recreatieve en toeristische troef voor de regio zijn. Op een educatieve manier wordt het verhaal verteld van deze bijzondere plattelandsindustrie. De scheldestreek tussen Gent en Oudenaarde had vroeger heel wat veldovens. Die waren soms zo geconcentreerd dat er sprake was van steenmersen. Bovendien gingen veel mensen uit de regio als seizoensarbeider stenen bakken in Brussel, Wallonië of Frankrijk. De madellon werd zo als een trofee meegebracht naar huis. Die steenpers heeft nu een mooie rustplaats op een sokkel van authentieke scheldestenen. De locatie is vrij toegankelijk en je kunt er als wandelaar of fietser gerust even verpozen. In de droogloods kun je heel wat vernemen over de harde stiel van steenbakker.  

Louis De Meesterstraat, Gavere, België

Openingsuren

Contact

Buurtontmoetingscentrum De Kruibeekse Poort

Kruibeke, Plattelandsontwikkeling, PDPO/LEADER
In het buffergebied van het gecontroleerd overstromingsgebied werd in 2012 de thuishaven van KLJ Kruibeke gebouwd. Met de bouw van het buurtontmoetingscentrum De Kruibeekse Poort wil de VZW KLJ-lokaal Kruibeke een aanzet geven om het landelijke karakter van de gemeente Kruibeke te bewaren.  Het gebouw bevindt zich niet alleen aan de poort van het Waasland maar is ook een poort naar zowel polder, dorpskern als platteland. Het buurtcentrum is ook de uitvalsbasis voor toeristische activiteiten.

Scheldelei 1, Kruibeke

Openingsuren

Geen toegang, enkel te bezichtigen van buitenaf

Contact

Trefcentrum Bergsken in Moorsel

Aalst, Plattelandsontwikkeling, PDPO/LEADER

Het ontmoetingscentrum Bergsken in Moorsel werd op 22 juni 2014 geopend. Het is in de eerste plaats bedoeld om de Moorselse verenigingen te ondersteunen bij het organiseren van vergaderingen, bijeenkomsten, voordrachten, feesten, eetfestijnen ...

Het wil een ontmoetingsplek zijn voor iedere Moorselaar, al dan niet actief in het verenigingsleven of als particuliere gebruiker. De aangrenzende prachtige pastorijtuin levert daarbij een feeëriek kader.

Bergsken 1A, Aalst, België

Openingsuren

Contact